Вважається, що ссавці еволюційно "запрограмовані" на пошук жирної їжі, яка
слугує добрим джерелом енергії. Однак, механізм реалізації цієї "програми"
вивчений недостатньо добре. Ряд досліджень показав, що важливу роль у процесі
вибору того чи іншого виду продуктів грають ендоканнабіноїди - внутрішні
стимулятори нервової системи, схожі за дією з марихуаною.
Група вчених із США і Італії під керівництвом Деніела Піомеллі з університету
Каліфорнії показала роботу цього механізму на прикладі лабораторних щурів.
Біологи годували гризунів кукурудзяним маслом, при цьому воно виводилося зі
шлунка тварини по зовнішньому каналу для того, щоб виключити можливий вплив
травлення на хід експерименту. Вчені спостерігали за зміною концентрації
ендоканнабіноідов в різних частинах тіла щурів.
При потраплянні жирної їжі на язик пацюка його мозок передавав до кишковика
сигнал, який змушував нервові клітини посилено синтезувати у кишковику
ендоканнабіноїди, що впливають на ті ж рецептори нервової системи, що й речовина
в марихуані.
Ці речовини утворюються тільки в нервових клітинах, відповідальних за роботу
травної системи, їх дія не поширюється на мозок або інші частини нервової
системи, відзначають автори статті.
При посиленні синтезу ендоканнабіноідов організм починав виробляти менше
речовин, які відповідають за їх розщеплення. Таким чином, поїдання жирної їжі
викликало додаткове задоволення, що змушувало піддослідних щурів споживати
більше їжі, ніж їм було потрібно для насичення.
Для протидії цьому ефекту вчені ввели до кишковика тварин невелику кількість
хімічних сполук, які блокують дію ендоканнабіноїдів. У результаті щури стали
їсти в три-чотири рази менше жирної їжі, але при цьому не втрачали апетиту, якщо
їм пропонували збалансований або знежирений раціон.
"З одного боку, нам потрібно провести додаткові експерименти для визначення
того, що впливає на швидкість насичення і частоту прийому їжі. З іншого боку,
наше дослідження показує, що можна розробити медичні препарати на основі
придушення активності рецепторів ендоканнабіноїдів, які будуть знижувати
споживання жирної їжі та не будуть впливати на центри задоволення мозку", -
вважають вчені.